#7 Återupptäckten av civilisationen

Båten anlände till en liten hamn strax söder om Puerto Montt, huvudstaden i den här delen av Chile, och landets sydligaste stora stad. Landet transformerades från det skogsbeklädda fjordlandskapets skönhet till platt och mycket torrare odlingsmark. Av någon anledning så blåser det nästan alltid norrut från Puerto Montt. Söder om staden blåser det nästan alltid söderut. För mig innebar detta att den konstanta motvind jag kämpat mot sedan ankomsten till kontinenten två månader tidigare så skulle jag få stark medvind under flera hundra mil! Dagarna mellan Puerto Montt och Santiago kunde jag lätt cyklar mer än femton mil per dag, bara hettan på min svalhetsälskande hud satte stopp för snabbare framfart.


postpuertomonttLa Carratera Panamericana mellan Puerto Montt och Santiago.

DSC07926Highway-säkrad cykel med high-viz och nya slicks (som punkade på varenda jäkla ojämnhet!).

DSC07939Hej Petter! Välkommen till civilisationen!

DSC07919Så här ser ett par Fjällrävenbyxor ut efter 1000 mil i sadeln.

DSC07941Reklam för Patagonisk oskuld(?). Notera berget på bilden…

DSC07945…och här är samma vulkan i verkligheten. Det kändes lite skralt att passera den (så nära men ändå) på så långt avstånd på en motorväg när jag hade hört historier om hur vackert det var runt Volcan Osorno och Los Lagos-distriktet som den ligger i. Jag hade dock brottom till Santiago för att möta upp holländska Maike innan hon återvände till Europa.

DSC07952Underbara bär fanns i överflöd längs hela sträckan. Jag undvek dem förutom när jag blev alltför sugen, motorvägsavgaser på mat är ju trots allt ingen bra idé. När jag såg att många chilenare jobbade med att fylla stora hinkar med bären så gjorde jag en mental anteckning om att inte köpa sylt i trakten, förmodligen skulle den kunna marknadsföras som gift.

DSC07959En fördel med att cykla via stor väg: lastbilshak med billiga lammrätter.

DSC07962Jag erbjöds mat och sovplats bakom en tants materia. Ju mer jag närmade mig ekvatorn, desto mer synlig blev också Vintergatan.

DSC08422Det var för varmt för att jag skulle kunna tillryggalägga den sträckan jag ville varje dag för att hinna träffa Maike i Santiago. Sista sträckan försökte jag lifta, men konkurrensen bland liftarna var stor, så det slutade med att jag satt på en buss.

När jag kom fram till Santiago kom jag först till ett risigt hostel med bed bugs. När jag sa till i receptionen om de små terrorutövarna i sängen så stirrade den serviceinriktade mannen bakom disken tomt på mig och lyckades bara informera: ”no problem”. Nähe, okej, tack så mycket. Jag kilar iväg och tvättar min sovsäck och alla mina kläder i 60 grader då. ”No problem”!

DSC08427 Jag bytte till ett mycket fräschare hostel med roof top veranda, bedbugsfria sängar och finfin frukostbuffe som kändes pluslyxigt där Maike också bodde. Vi åkte runt på stan med våra cyklar och kollade bland annat in kvarterets konstverk…

DSC08430…åt välförtjänta glassar…

DSC08435…och såg chickt moderiktiga ut!

DSC08449

DSC08452Det fanns också konstiga blandningar mellan hus och trädgårdar man kunde titta på…

DSC08457…och hus och himmel…

DSC08459..och åt sushi.

DSC08470Till och med karbinpojkarna inser att det är coolt att cykla!

DSC08474På hostelet fanns en reseguide från 50-talet. Jag älskar de generella beskrivningarna av hela folk man kom undan med på den tiden, speciellt raden ”The Swedes are strong, happy and vigorous people whose zest for life communicates itself to you”.

Åh, voro man ändå en stark, lycklig, vigorös människa med ”zest” för livet!

DSC08487Utsikten från vår roof top. Under de nästan två veckorna jag spenderade i stan så hann det även bli några kvällar på schtän, bland annat med några underbara brasilianare, men inget av detta lyckades fastna på förevigande media.


Thomas och jag återförenades på takverandan och stack snart iväg norr och nordost, in i Argentina och mot äventyr. Jag lovar att inte tråka ut er med bilder på restaurangmat, städer och trasiga byxrumpor i följande inlägg!

Tills nästa gång,
Petter Hällberg, Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s